Irsai Olivér

Az egyik legkorábban érő szőlőfajta. Csemegeszőlőként és borszőlőként is hasznosítható.

Bora reduktív technológiával készült, így a szőlő eredeti aromakomponensei a borban maradjanak. Színe zöldes- sárga. Pohárba kitöltve illatából áramlik a muskotályosság, mely az akácra, a bodzavirágra emlékeztet. Könnyű testű bor, üdítő jellegű, mely a 2013-as időjárásnak köszönhetően magas alkoholtartalommal bír.

Beszélgetésekhez, társaságban kiváló kísérő.  Salátákhoz, hideg előételekhez, könnyű, gyümölcsös fehér húsokhoz  ajánljuk.

Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 15 C.  

 

Chardonnay

A hazánkban is nagy népszerűségnek örvendő világfajta új tölgyfahordókban erjedt ki és érlelődött több,  mint fél évig. Magas extrakttartalmú, testes bor. A Chardonnayra jellemző trópusi gyümölcsök, zöldfűszerek,ananász és a barrique által kölcsönzött vanília, pörkölt mandula illat- és ízjegyek teszik különlegessé ezt a bort, melyek az utóízben is érezhetők.

Fogyasztását 10-12 C-on ajánljuk grillezett, roston sütött fehér húsokhoz, gombás szószos ételekhez.

 

Tramini

Széles körben elterjedt szőlőfajta, kis fürtű, húspiros színű bogyókkal. Megfelelő technológiával, hűtött erjesztéssel és teljes reduktivitással lehet a fajtajelleget elérni. A  2013-as tramini muskotályos illatú, finom fűszeres zamatú fajtajelleges bort ad, melyet a könnyed alkoholtartalom tesz teljessé.

A kínai konyha ételkülönlegességei mellé, valamint gyümölcsmártásos fehér húsú szárnyasok mellé javasoljuk 10-12 C-os fogyasztási hőmérsékleten.

 

Cuvée

„Jó borokból egy még jobb bor megteremtése” -volt a cél, amikor megalkottuk Fertőd Város borát. A Cabernet Sauvignon jellegzetes fűszeressége, a Merlot  málnássága ,valamint a Soproni Kékfrankos meggyes illata tette teljessé a bort. Ízében a lekerekedett savak  és a magas extrakt teremt harmóniát az illatában is fellelhető gyümölcsökkel.

 

Kékfrankos 

A legelterjedtebb és legjellegzetesebb kékszőlő fajta hazánkban. A borászatunk egyik legjobb adottságú területéről származó bort érett rubinvörös szín és könnyed megjelenés jellemez. Illata kezdetben kissé zárt, meggyes, fekete ribizli jellege egy rövidebb levegőztetés után jelenik meg. Savai lendületesek, de nem túlzóak. Sült sertéshúsokhoz, paprikásokhoz ajánljuk ,  17 C-os fogyasztási hőmérsékleten.

 

Syrah és Syrah rosé

Franciaország egy kevésbé ismert borvidékéről, a Rhone vidékről származik ez a szőlőfajta, de eredetéről több elmélet is létezik.  5 éve telepítettük az első szőlőtőkéket, melynek bora meghozta a kívánt eredményeket. A kitűnő talaj és éghajlati adottságoknak köszönhetően  egy mély rubinvörös színű ,alkoholban  gazdag, testes bort kóstolhatunk, amelyben egy kis kakaó illetve fekete ribizli érezhető. Karakterességét legalább egy éves érlelés után éri el a bor.

Rostonsült húsokhoz, pörköltekhez és steak-hez kitűnően illik. 16-17 C-on ajánljuk a fogyasztását..

 

Merlot

Az egész világon ismert szőlőfajta Franciaországból származik. Késői érésű, bogyói aprók, roppanós héjúak.

Bora rubinszínű, illata intenzív, érett málnára valamint rózsaillatra emlékeztet. Ízében feketeribizli , szilva  érezhető. Közepesen hosszú utóíz és szép tanninszerkezet jellemzi.

Olasz tésztaételeken át egészen a vadpástétomokig tökéletes kísérő. 16-18 C-on ajánljuk a fogyasztását.

 

Cabernet Sauvignon

A Föld egyik legelterjedtebb kékszőlő fajtája, amely a soproni Hard dűlőben  is kiváló vörösbor alapanyag. Későn érik, fürtjei aprók, zamatosak. Érett, meleg színű bor, mely az illatban is megmutatkozik aszalt gyümölcsök és szilvalekvár formájában. Ízében az eukaliptusz zamata kellemesen élénk savakkal párosul.

Gyümölcsmártással készült húsokhoz tökéletes választás. 16-18 C-on ajánljuk a fogyasztását..

 

Pasztőrözött szőlőmust

A pincészetben előállított must 100%-ban a területeken megtalálható és leszüretelt szőlőfajtákbólből készül. Hozzáadott cukrot és tartósítószert nem tartalmaz. Az eljárás végén a termék 5 l-es Bag in boxba kerül kiszerelésre.

 

Pezsgő

A széplaki dűlön termelt tramini szőlőfajtából, tradicionális eljárással, kézzel készítettünk pezsgőt, melyet  ünnepi alkalmakra ajánlunk. Kiváló és egyedi ajándék városunk és gazdaságunk első pezsgője. Az első palackokat ez év decemberétől kezdjük árusítani. A jövőben tervezzük a fajtakínálat bővítését, így pincészetünkben megtalálható lesz Syrah rosé és Chardonnay alapborokból előállított, palackban érlelt pezsgő.